streda 18. novembra 2015

Neznižujme kvalitu našich handmade výrobkov použitím nekvalitných materiálov.



Väčšina z Vás už určite čítala aspoň jeden z článkov o cene handmade výrobkov, alebo o tom ako je oblečenie v bežných obchodoch lacnejšie, pretože ho šijú deti za misku ryže.

Toto nie je to o čom by som chcela písať. Pretože o cene práce toho už bolo popísaného dosť. Ale cenu handmade výrobku netvorí len cena práce ale aj hodnota materiálu, ktorý je pri tvorbe použitý.

Pozrime sa na to z pohľadu spotrebiteľa, zákazníka. Prečo siahneme po handmade výrobku?
1. ORIGINALITA, napr. pri výbere oblečenia a doplnkov... chcem mať predsa niečo, čo nemá každý piaty, ktorého stretnem na ulici. Látky príliš výrazných vzorov sú neprehliadnuteľné. Chceme na ihrisku stretnúť 8 z 10 detí, ktoré majú čiapočku z rovnakej látky?
2. predpokladám, že keďže je to ručná práca, výrobok bude kvalitnejší (možno nie úplne bezchybný, pretože nie sme predsa stroje) pretože výrobca do svojej práce vloží všetko úsilie, a cit  samozrejme lásku, pretože inak by to nerobil, keby svoju prácu nemal rád.
3. ale o nič menej dôležité, je MATERIÁL. Väčšina z nás očakáva, že keď si kúpi handmade výrobok,  bude vyhotovený z kvalitného materiálu, a nebude po prvom praní (alebo možno ešte pred ním) vyzerať ako po 10 rokoch intenzívneho nosenia a 180x vyprané.

Pri písaní článku som vychádzala z vlastných skúseností s nižšie uvedenými materiálmi.

Nakoľko sama šijem a nejaký čas látky aj predávam, už mi ich obrovské množstvo prešlo rukami. A poviem Vám ani náhodou nie je bavlna ako bavlna. Ako sa v tom ale vyznať? Ako viem, ktorá bavlnená látka je kvalitná a ktorá nie?
Na našom trhu nájdete látky americké a európske, prevažne. Väčšina amerických látok, ktoré na Slovensku môžete kúpiť sú veľmi kvalitné. Prečo? Pretože sú husto tkané a zároveň mäkké a jemné, majú nízku zrážanlivosť (čiže sa takmer vôbec nezbehnú, keď ich operiete) a sú farbostále... cena sa pohybuje prevažne od 10-13eur/m. Art gallery, Lewis and Irene, Michael Miller, Robert Kaufman, Red Rooster Fabrics a veľa veľa ďalších, ktoré pokiaľ si kúpite, máte istotu, že ste si vybrali správne. Držala som ale v rukách aj americkú bavlnenú látku, z ktorej mi bolo teda veľmi smutno, riedka, tvrdá, nepríjemná na dotyk, farby tiež nič moc... cena bola okolo 8eur/m a to už je teda na americkú látku podozrivo málo.
Pri európskych látkach je to o niečo zložitejšie. Je ich veľmi veľa, v rôznych cenách a rôznych kvalitách, rádovo je cena európskych látok nižšia ako amerických, ale tie ktoré sa pohybujú okolo 9e už zvyknú byť naozaj kvalitné. Väčšina bavlnených látok nižšej ceny, väčšinou ich nájdete v bežných predajniach metrového textilu, kde sa cena pohybuje o 3,5-7eur/m je látka síce veľmi pekná, ale na dotyk príliš tvrdá, nepoddajná, nie je na dotyk ani zďaleka taká príjemná ako americká, alebo drahšia európska, taktiež zrážanlivosť je o dosť vyššia, farby nie sú také trvácne, veľmi ťažko sa žehlí atď. Väčšinou sa medzi kočkami čo šijú používa všeobecný pojem česká bavlna, aj keď nie vždy je látka z Čiech nekvalitná.

2.       Nie je flis ako flis
Sadnete za internet a začnete hľadať ten krásny jemný a huňatý materiál. Vyvalí sa na Vás záplava rôznych druhov flisu, od najlacnejších po najdrahšie a teraz, babo raď.
Najpoužívanejšie su antipilling flis, cosy flis a wellsoft flis. Asi najlacnejší je flis antipilling... je to flis s krátkym vlasom na oboch stranách, čo by nebolo zlé, ale on nie je celkom najpríjemnejší na dotyk, pôsobí dosť umelo, mám doma pár farieb z čias keď som začínala šiť a nemal mi kto vysvetliť, že toto nieeeee. Naproti tomu je tu cosy flis, krásny, hebučký, jemnučký flis, ktorý má aj z rubovej aj lícovej strany dlhý vlas, vyzerá výborne, na dotyk je veľmi príjemný, cena je tiež prijateľná.... ale... len kým ho neoperiete L. Dlhý vlas sa stane tvrdším, už nie je na dotyk taký príjemný, vlákna medzi sebou sa môžu začať lepiť a už to nielenže nie je veľmi príjemné na dotyk, ale ani na pohľad. A ešte nám ostal wellsoft flis J Tento je z jednej strany z dlhým, z druhej strany s krátkym vlasom. Obe strany sú na dotyk aj pohľad veľmi príjemné. POZOR: Lícová strana (tá, ktorá je zvonku na veciach, tú ktorú je vidieť ) je tá s kratším vlasom, tá s dlhším je rubová...prečo? Pretože strana s kratším vlasom si aj po niekoľkých opratiach zachová svoju kvalitu, vzhľad, jemnosť a všetko to, prečo sme uprednostnili wellsoft flis pred cosyflisom alebo antipilom.


3.       Nie je tyl ako tyl
Tu je to pri rozoznávaní kvalitného, resp. jemného tylu od tvrdšieho asi najjednoduchšie... Vo všeobecnosti platí čím drahší tyl, tým kvalitnejší. Rôzne druhy tylu sa používajú na iné výrobky... napr. 18-30g tyl asi ťažko použijete na tutu sukničky alebo závoje. Prečo? No lebo je ako plech... cenovo je síce veľmi výhodný, ale oblečte dcérke tylovú sukničku, ktorá ju bude škriabať a “hrýzť“.
Ideálny tyl na takéto projekty je cca 10-12g/m2. 14g a viac je už tak na hrane.
Tylov existuje nesmierne množstvo. Tvrdý, stredný, jemný, trblietavý, dokonca elastický, skladaný, čipkovaný... mala som v rukách dokonca tyl za 96eur/m ... na luxusné svadobné šaty....

4.       Nie je voál ako voál
Voál je 100% bavlnená látka, husto tkaná, ale tenšia (80g/m2) ako klasická bavlna (140-150g/m2) určená napríklad na patchwork, alebo šitie doplnkov.  Je ľahko krčivejší ako klasická bavlna, ale veľmi ľahko sa žehlí. Aj napriek tomu, že látka je tenká, je pevná a výborne sa s ňou šije či už na klasickej jednoihlovke, alebo aj na overlocku. Používa sa prevažne na šitie oblečenia a doplnkov na leto, lebo je ľahučký, vzdušný, jemný... je ideálny na šitie nákrčníkov a šatiek na jeseň, keď ho podšijete napr. flisom máte perfektný nákrčník, alebo šál aj na zimu.
Pôsobí luxusne na dekách, fusakoch, vložkách do kočíkov, košíkoch, taškách a hádam na všetkom čo Vás napadne, alebo aj nenapadne.
Mala som v rukách už niekoľko druhov voálu. 70g/m2 je už strašne málo, voál vyzerá lacno, na dotyk vôbec nie je príjemný....
Niečo medzi klasickou bavlnou a voálom je látka 100g/m2 ... je veľmi jemná a príjemná, výborne sa s ňou šije.

5.       POLYESTER
Bavlna zažíva v dnešnej dobe boom. Veľakrát som sa stretla s tým, keď mamička povedala, ja svojmu dieťaťu iné ako bavlnu na seba nedám. Je to super, bavlna je výborná voľba, ale.... Veľakrát sa stretávam s odsúdením látky už vopred. Ale väčšinou mi nikto nevie vysvetliť, prečo tak razantne odmieta polyester.
Polyester  v látkach vo všeobecnosti nie je zlý. Bavlna s prímesou polyesteru je menej krčivá ako 100% bavlna, v zime viacej zahreje a v lete schladí. Mamičky milujú flis alebo minky... a to je 100% polyester. A je to nesmierne príjemný a kvalitný materiál (hi, samozrejme nie je flis ako flis J ).
Jedine, kde by som sa vyhla polyesteru je Froté. Tam by som určite volila 100% bavlnu, pretože tá je oveľa savejšia ako zmes s polyesterom J

Dokonca sa u nás v eshope v blízkej budúcnosti môžete tešiť na zmes bavlny a polyesteru.... je to látka veľmi veľmi príjemná na dotyk, veľmi máličko krčivá, ideálna na oblečenie, ale aj na závesy a obliečky a obrusy a iné doplnky do domácnosti...




Záver záverov je, dbajte na výber kvalitného materiálu!!! Použitím nekvalitných látok znižujete kvalitu a hodnotu vašich výrobkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára